Salvador Dali Hakkında İlginç Bilgiler

Salvador Dali, sadece sanat tarihinin değil dünya tarihinin en sıra dışı karakterlerinden biri. Sürrealizmin en dikkat çekici eserlerinden birçoğuna imza atan Dali, tablolarının yanı sıra çizimleri ve farklı ürün tasarımlarıyla da tanınıyor. Çılgın bakan gözleri ve özel şekillendirdiği bıyığıyla da akıllarımızda yer etmiş durumda. İşte Salvador Dali hakkında ilginç bilgiler:

1. Katalan kökenli olan Dali'nin tam adı Salvador Domingo Felipe Jacinto Dali i Domenech, 1. Marqués de Dali de Pubol'dur. (Şimdi biraz soluklanalım.)

2. Sürrealist film yönetmeni Luis Bunuel ile Un Chien Andalau (Bir Endülüs Köpeği) adlı filmde işbirliği yaptı. İngilizce altyazılı olarak izleyebilirsiniz. Salvador Dali, animasyon film yapımcısı Walt Disney'le de enfes bir işbirliği var: Muhteşem görüntüleri ve müziğiyle Destino.

3. Salvador Dali'nin 1929'da tanıştığı ve ömrünün sonuna kadar ilham perisi olan Gala'ya birçok tablosunda rastlayabilirsiniz. Asıl adı Elena Ivanova Diakonova olan Gala, Dali'den önce sürrealist şair Paul Eluard'la evliydi.

4. Salvador Dali sanatıyla çığır açsa da politik görüşüyle tepki topladı, dönemin diktatörü Franco'yu savunması sürgündeki İspanyol yazarlar tarafından tepkiyle karşılandı. Hatta, 1960 yılında New York'ta düzenlenen bir sergiye Dali'nin eserinin dahil edilmesine karşı tepki gösterdi.

5. Midnight In Paris (Paris'te Gece Yarısı) filminde Adrian Brody'yi Salvador Dali'nin gençliğini oynarken izleyebilirsiniz. Neredeyse birebir canlandırılan rolde, Dali'nin favori sözcüğü "gergedan". (Filmde Salvador Dali'ye Luis Bunuel ve Man Ray de eşlik ediyor.)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder