Sanatın sınırları nedir?

Sanatın sınırları nedir? Sanat nerede başlar, nerede biter? Yüzyıllardır tartışılan ve yanıt bulunamayan bir soru...

Resim, müzik, heykel, sinema, fotoğrafçılık gibi dalları sanata dahil etmekte pek tereddüt etmiyoruz. Tabii eserlerin kalitesi, yaratıcılık gibi etmenler kararımızı etkiliyor.

Günümüzde olanaklar arttıkça sanatın sınırları daha da genişliyor ve yaptığımız tanımlamalar öncekilerden de muğlak hale geliyor.

Sanatta kullanılan malzemeler herhangi bir şey, sanat yapılan mekanlar herhangi bir yer olabilir. Sanatı sanat yapan en önemli unsurlardan biri bu özgürlük belki de...

Geri dönüşüm desek kulağa sanatsal gelir mi? Son yıllarda yapılamlara bakarsak bizim sadece çöp diye baktığımız birçok şey sanat eseri olarak karşımıza çıkıyor. Eski CD'ler, tuvalet kağıdının kartonu, atılmış kitaplar, aerosoller, pikseller...

Bu yazıya vesile olan, bir adli tıp uzmanı. Kafatası şeklindeki bir votka şişesi adli tıp teknikleriyle tamamlanırsa ortaya nasıl biri çıkar diye merak etmiş. Sonuç, şen şakrak görünümlü, potansiyel bir alem arkadaşı. Peki, bunun sanat olup olmadığına nasıl karar vereceğiz?

Yaratıcılık, emek, malzeme, haz, pek çok etmen, bir o kadar göreceli. Ama şunu kendimizden emin bir şekilde söylemekte sakınca yok galiba: Ne mutlu dünyaya sanat eseri getirenlere!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder